neděle 7. února 2010

Caprica – první pohled

„Cyloni byli stvořeni člověkem. Vzbouřili se. Vyvinuli se. Existuje mnoho kopií. A mají plán.“

Tak tohle zná každý, kdo viděl seriál Battlestar Galactica (2009). Ale jak to všechno začalo? O tom právě vypráví seriál Caprica, jehož děj se odehrává 58 let před začátkem BSG.

Seriál se atmosférou i žánrem v mnohém liší od BSG série. Jde o kombinaci sci-fi, soap-opery a teen seriálu.



Jak už název napovídá, jsme nyní na jedné z kolonií, planetě Caprica a všechno je tu fajn. Velká města hýří technologickými zázraky. Mladí lidé se připojují do virtuálního světa, kde si užívají orgie. Zkrátka paráda.



Ale ne všechno je růžové a v dáli se stahují mraky.

Za prvé, je tu extremistická organizace STO (The Soldiers of the One), která uctívá jediného pravého boha.

A za druhé, firma Graystone Industries vyvíjí pro armádu nového bojového robota vybaveného umělou inteligenncí, kterého nazývá „Cybernetic lifeform node“, zkráceně – cylon.



Následující část obsahuje spoilery z první epizody:

Věci dostanou spád ve chvíli, kdy buňka STO provede sebevražedný teroristický útok na rychlovlak, při němž zahyne mnoho lidí a mimo jiné také dcera zakladatele Graystone industries , šestnáctiletá Zoe. Nicméně, ve virtuálním světě zůstal její, velmi pokročilý, avatar, který je posléze nahraný do prototypu cylona.

Máme tedy šestnáctiletou dívku v těle vražedného stroje. Střídavě ji vidíme tak, jak ji vidí ostatní (jako robota) a tak jak vidí sama sebe, jako živou dívku. Už to samo o sobě je docela cool, uznejte.



Další linie se točí kolem vyšetřování útoku na vlak, náboženské skupiny STO , vývoje cylonů a života rodin, které byly zasaženy teroristickým útokem.

Zatím jsem viděl tři díly a zaujalo mě to. Po pilotu jsem se trochu bál, že to bude téměř čistě teen soap opera, ale další díly se zaměřily i na další linie a myslím, že dál to bude ještě zajímavé.

Stanice: Syfy
Vysílá se od: 22. 1. 2010

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0799862/
ČSFD: http://www.csfd.cz/film/272798-caprica/

1 komentář:

  1. Caprica je sice trochu nuda, ale má to potenciál, asi. Akorát jsem teda už v seriálu nepochopil, jakým způsobem podle autorů vznikne zkrácením termínu "Cybernetic lifeform node" slovo "cylon" ;)

    OdpovědětVymazat