sobota 2. ledna 2010

Criminal Minds (Myšlenky zločince) - recenze

Seriál Criminal Minds sleduje vyšetřování speciálního týmu FBI zvaného Behavioral Analysis Unit. Členové jeho týmu jsou experty v takzvaném profilování, tedy vytvoření profilu pachatele na základě informací o jeho zločinech – znáte to, takové to: „Pachatel je zřejmě běloch, věk mezi 20-30, svobodný, v mládí byl zneužit zdravotní sestrou.“

Tento tým je povoláván k těm nejsložitějším případům, se kterými si místní policejní síly nevědí rady, hlavně k případům sériových, masových a podobných vrahů a znásilňovačů.

Naše skupina vždy svým tryskáčem doletí do daného města a pomůže místním silám zákona identifikovat a dopadnou zločince.



Co se mi na seriálu líbí:
- věci nejsou představovány černobíle, ale ve stupních šedi – zločinci páchají ošklivé věci, ale často jejich úchylnost formovalo dětství, ve kterém byly zneužívány, bity, znásilňovány či šikanovány. Často prostě nemají ani jinou šanci, než se chovat tak, jak se chovají. To se možná každému líbit nemusí, ale mně ano.
- přestože detektivové jsou velice schopní a mají vyjímečné schopnosti (jeden z nich má dokonce eidetickou paměť), jsou to jen lidé, zdaleka nejsou dokonalí, jejich osobnosti mají vady, a dělají chyby. Stress z jejich práce se na nich také často podepisuje, což někdy odnáší jejich rodinní příslušníci. Motivace k jejich práci je často způsobená traumatem z dětství, v čímž se vlastně podobají zločincům, které chytají a možná, že je to i důvod, proč se dokáží vtělit do jejich kůže. nejsou to žádní bílí rytýři v lesklé zbroji (i když do hrdinů například Shieldu mají daleko)



- seriál je ohromně temný. Mnozí pachatelé jsou motivováni sexuálně a některé scény jsou hodně drsné (i když podle pravidel amerických televizí nemohou ukázat přímo nahotu). Oběti jsou muži, ženy, homosexuálové i děti, v tomhle nemá seriál žádná tabu.
- během vyšetřování často vidíme scény, ve kterých se promítá podoba pachatele, tak jak si ho vyšetřovatelé představují – v těchto scénách hraje pachatele jiný herec, než ten, který ho hraje pak doopravdy – maličkost, ale potěší



U nás je seriál Criminal Minds vysílán pod názvem Myšlenky zločince a s dabingem jsem ho neviděl.

Název: Criminal Minds
Český název: Myšlenky zločince
V produkci: CBS/ABC
Vysílá se: 2005 – dosud, v době psaní článku existuje 5 sérií
Tento článek byl napsán po shlédnutí necelých 3 sérií.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0452046/
ČSFD: http://www.csfd.cz/film/219796-criminal-minds/

Žádné komentáře:

Okomentovat